Едно от приложенията на банданата през годините е насочено към воюващите гангстерски банди в САЩ. Техните членове са използвали бандани, които са носили на устата или като забрадка, а идеята е била да се употребят различни цветове, така че да се отличават. По-долу ще Ви разкажем историята за банданите и гангстерите, която може да Ви бъде интересна.


Гангстерски банди в Лос Анджелис и бандани

 

Гангстерските групировки Crips и Bloods в LA, са носили и продължават да носят различни разцветки бандани, за да се разпознават членуващите в тях. Тези от Crips са носили сини бандани, а Bloods се използвали червения цвят. По време на престрелките и боищата, банданите са покривали лицата на гангстерите, за да не се разпознават от полицията.
В наши дни много рапъри от САЩ и не само, носят бандани, за да напомнят за гангстерския стил от 80-те години. Могат да се видят комбинации от шапки с бандана покриваща лицето, както и бандани с рисунки на черепи, пистолети, пури и други. Естествено, днес банданата не предизвиква агресия, а по-скоро начин човек да изрази себе си и да следва актуалната мода.Защо гангстерите са използвали бандани?

 

Враждуващите групировки използват бандани, не само като отличителни белези, а защото е лесно да прикрият лицата си. Освен това вързаната на уста бандана в комбинация с бейзболна шапка придава по-страховит вид. Сега обаче предназначението на тези аксесоари се касае най-вече до подчертаване на собствения стил, както и изразяването на протест срещу скуката.
Надяваме се, че Ви е било интересно, да научите за бандите и банданите, които са използвали. Очаквайте и още много любопитни статии по темата – приложение на бандани, където ще разкажем още истории свързани с модния аксесоар и хората, които го предпочитат. А сега Ви оставяме да разгледате банданите в нашия онлайн магазин, и да направите своя избор.